Velikost textu  

Kalendář aktivit

«    říjen 2017    »
PÚSČPSN
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Novinky

13.října 2017
Počítejte s prostorem tři metry čtvereční. Řidič, který vám tyto vaky přiváží, se postará o jich uložení na místo, které mu ukážete.
Časté otázky o PD: Kolik prostoru potřebuji na skladování krabic s dialyzačními vaky?
15.září 2017
Naše help linka funguje pro APD pacienty z ČR na čísle 800 737 872 a pro pacienty ze Slovenska na 0 800 042 240. Hovory jsou zcela bezplatné. Linka je v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Za noc vyřídíme průměrně 4 hovory.
Naše infolinka

starší novinky

Jak sestavit jídelníček

Jedním z pilířů léčby dialyzovaného pacienta by měla být dieta. Je jakýmsi lékem, který může vést ke zlepšení subjektivního stavu dialyzovaného (jak se cítíte) a zpomalení dlouhodobých komplikací vyvolaných onemocněním (např. ledvinná kostní nemoc…).

Strava je odlišná od diety v předdialyzačním období.  Základem je vyšší příjem energie a bílkovin, dále omezení sodíku (Na), fosforu (P) a řízený příjem tekutin, tukových složek stravy a sledování draslíku (K).

Domácí dialýza (peritoneální, pobřišnicová) na rozdíl od hemodialýzy má volnější dietní režim a to především v příjmu tekutin a draslíku. Nebudete muset  žíznivět, můžete si také dopřát více ovoce a zeleniny.

Obecné zásady se týkají:
1. Příjmu energie a tělesné hmotnosti
2. Příjmu bílkovin
3. Omezení tuků
4. Omezení sodíku
5. Omezení fosforu
6. Pitného režimu
7. Příjmu draslíku

1. Příjem energie
V tabulkách je označována písmenem E. Hodnoty energie jsou uváděny v kJ (kilojoulech) na 100 g potraviny.  U pacientů na domácí dialýze je důležitý vyšší příjem energie. Příčinou je únik důležitých bílkovin do dialyzátu, jejichž následné využití ze stravy musí být podpořeno dostatečně energeticky vyváženou stravou.

Obecně je uváděno, že byste měli za den přijmout 150 – 170 kJ na 1kg optimální tělesné váhy.

Příklad:
Vaše optimální váha je 80 kg.
80 kg x 150 kJ = 12 000 kJ/den
Čím častější máte výměny (4 a více/den), tím více energie potřebujete.

Tělesná hmotnost
Pro stanovení přijmu energie a bílkovin se vychází z optimální váhy, kterou Vám stanoví ošetřující lékař. Problémem může být obezita s BMI nad 35, která brání zařazení do transplantačního programu a působící další zdravotní problémy. V tomto případě se volí vhodný redukční postup konzultovaný ve spolupráci lékař – dietní sestra.
Dalším úskalím je podváha a podvýživa. Nemocný je náchylnější k nemocem a léčba často probíhá komplikovaně. Zde se přistupuje k doplňkům stravy, případně k výživě sondou nebo infúzemi.

2. Příjem bílkovin
Označovány písmenem B a hodnoty jsou uváděny v g (gramech) na 100 g potraviny. Bílkoviny jsou základní složkou organismu, důležitou pro tvorbu protilátek, enzymů, svalovou hmotu, správné fungování těla…
Bohužel jakoukoliv dialýzou dochází k jejich úniku do dialyzátu, a proto musí být tělu dodávány ve zvýšené míře. Skládají se z tzv. aminokyselin.Všechny potřebné aminokyseliny si nedokáže organismus vytvořit sám a pak je důležité je přijmout potravou. Bílkoviny se všemi potřebnými aminokyselinami označujeme jako plnohodnotné bílkoviny a najdeme je především v živočišných produktech (maso, mléko, mléčné výrobky, ryby, vejce...). V rostlinných zdrojích jsou obsaženy jen některé z těchto složek, ne však všechny potřebné. Pokud tedy chybí ve stravě některé esenciální aminokyseliny, nedokáže organismus vytvořit bílkoviny pro již zmíněné důležité složky organismu. Existuje i dialyzační roztok s obsahem aminokyselin.  

Doporučovaný příjem bílkovin je 1,2 – 1,5 g na kg optimální váhy za den. 2/3 z tohoto množství by měly tvořit bílkoviny živočišného původu.

Příklad:
Vaše optimální váha je 80 kg.
80 kg  x 1,2 g = 96 g bílkovin za den
Opět při častějších výměnách (4 a více/den) zvolte vyšší hranici doporučovaného příjmu.

3. Omezení tuků
V důsledku selhání ledvin dochází ke zvyšování krevních tuků. Především bývají zvýšeny hladiny cholesterolu a triglyceridů považovaných za příčinu vzniku aterosklerózy s následným rizikem cévních mozkových příhod, infarktu myokardu apod.
Doporučuje se omezit potraviny s vysokým obsahem živočišných tuků, alkohol a jednoduché cukry (sladivé).

4. Omezení sodíku
Značený jako Na, uváděn v g/100 g potraviny
Tento prvek je součástí kuchyňské soli.
Nadmíra soli vede v organismu k zadržování vody a může mít podíl
na vysokém krevním tlaku.
Omezujte solení, potraviny a nápoje s vysokým obsahem soli.

5. Omezení fosforu
Označuje se P. Hodnoty jsou uváděny v mg na 100 g potraviny. Jde o prvek, který se nachází v kostech i v tkáních organismu. Pokud jsou ledviny poškozené, hromadí se v těle a může se podílet na onemocnění kostí a např. vápenatění cév = ledvinné kostní chorobě.

Denní příjem fosforu by měl být 0,8 – 1,5 g. Je obsažen především v mléce a mléčných výrobcích. Ty však nelze z potravy zcela vyloučit, jelikož jsou zdrojem důležitých bílkovin. 
Oběma dialýzami je obtížně vylučován. Z tohoto důvodu je tomuto tématu věnovaná největší část. Nicméně v současné době již existují léky, které mohou fosfor poměrně účinně vázat. Je možné, že Vám lékař dietu uvolní, abyste mohli bez problémů konzumovat dostatečné množství bílkovin.

Doporučená opatření pro omezení fosfátů:
1. Stravujte se pravidelně, to je 5 – 6 dávek za den
2. Omezte potraviny s vyšším obsahem fosforu
3. Volte domácí přípravu pokrmů za účelem omezení dochucovadel
4. Respektujte délku dialýzy – pomůže nadbytečné fosfáty odstranit
5. Užívejte naordinované vazače fosfátů – naváží fosfáty a ty se pak nevstřebávají

Omezujte tyto zdroje:
1. Vnitřnosti, paštiky, uzené maso, konzervované rybičky
2. Vaječný žloutek
3. Luštěniny – hrách, fazole, čočka, sója
4. Celozrnné produkty
5. Kakao – čokoláda, ořechy
6. Coca-cola, instantní nápoje, minerální vody
7. Dochucovadla – masox, instantní výrobky, grilovací a jiné směsi koření, sojová omáčka…
8. Výrobky s obsahem konzervačních látek
9. Tavené a tvrdé sýry

Vhodnější potraviny a nápoje:
1. Čerstvé sýry  – Lučina, Gervais (žervé), Cottage, ochucený tvaroh – max. 30-50 g za den (snídaně nebo studená večeře)
2. Čerstvé mléčné výrobky bez konzervantů – jogurt, kefír, biokys…max.150-200 g (svačina)
3. Maso vepřové, hovězí, drůbeží...jakýkoliv druh 100 – 150 g/den
4. Vaječný bílek – bílková pěna, omeleta, zavářka do polévky...
5. Výrobky z bílé mouky – rohlíky, housky, chléb, vánočka…
6. Pramenitá voda, voda z kohoutku, čaje
7. Občas zrnková nebo překapávaná káva
8. Připravujte pokrmy bez dochucovadel!

6. Pitný režim
Při selhání ledvin organismus nedokáže regulovat vodu v těle. Při větším příjmu tekutin může docházet k převonění organismu, které způsobuje vysoký krevní tlak a zatěžuje srdce.
U peritoneální dialýzy není nutné přísné omezení.
Obecně platí 1 – 2,5 l tekutin na 1 l moče za den + 500 ml.

7. Příjem draslíku
Označuje se K. Hodnoty jsou uváděny v mg na 100 g potraviny.
Jde o důležitý prvek v organismu. Podílí se na přenosu vzruchů v nervových a svalových vláknech. Jeho hladina je regulována ledvinami a při jejich selhání se hromadí v těle.
V důsledku pravidelných výměn je domácí dialýzou dobře vylučován. Uvádí se denní příjem až do 5 g K/den ( při hemodialýze pouze do 1,8 g/den).

! Pokud Vás však lékař upozornil na zvýšenou hladinu draslíku, vyhněte se vysokým zdrojům tohoto prvku. Jde především o ovoce a zeleninu. Vhodné je i luhování brambor a zeleniny.

Výběr potravin

Maso, drůbež, ryby – doporučují se všechny druhy s ohledem na vysoký obsah  tuku. Nejsou vhodné rybí konzervy a uzené ryby.

Vnitřnosti
– nejsou vhodné

Uzeniny – jsou zdrojem soli a cholesterolu. Nejvhodnějšími jsou kvalitní druhy s větším podílem masa, cenné pro vyšší obsah bílkovin. Např. dětská šunka.

Mléko, mléčné výrobky – jsou velkým zdrojem P. Obsahují však plnohodnotné bílkoviny, proto je nelze z jídelníčku zcela vyčlenit. Vhodné jsou zakysané druhy bez konzervantů a regulátorů chuti. Např. jogurty, kefír, podmáslí, biokys, tvaroh….Ze sýrů volte spíše měkké čerstvé např. žervé, tvaroh, mozzarela. Zcela nevhodné jsou tavené sýry, sušené a kondenzované mléko.

Vejce – vaječný žloutek obsahuje velké množství cholesterolu a také P. Vhodnější je konzumovat spíše samotný bílek např. bílková pěna, bílková omeleta, zavářka do polévky, Shmaky....Bílek je vhodný k navýšení obsahu plnohodnotných bílkovin.

Tuky – jsou povoleny všechny druhy s ohledem na cholesterol. Vhodnější jsou rostlinné druhy, jedno druhový olej, ale i máslo. Při cukrovce a současně podvýživě jsou důležitým zdrojem ke zvýšení příjmu energie.

Zelenina – velký zdroj K. Při častých výměnách není nutné omezení.

Luštěniny, houby – nevhodné. Vysoký zdroj K i P.

Brambory – velký zdroj K. Vzhledem k obsahu téměř všech plnohodnotných bílkovin je vhodné brambory do jídelníčku zařazovat. Pokud je doporučeno omezení K, pak je vhodné brambory krájet na menší kousky a nechat několik hodin luhovat ve vodě. Před vařením vodu slít a vařit v nové.

Ovoce – velký zdroj K. Při častých výměnách není nutné omezení.

Ořechy – nevhodné. Velký zdroj K i P.

Obilné výrobky, chléb, pečivo – vhodné jsou výrobky z bílé mouky, rýže, krupice, chleba, pečivo. Nevhodné jsou celozrnné výrobky, neloupaná rýže, otruby, ovesné vločky, müsli pro vysoký obsah K i P.

Cukr, sladkosti – pokud nejste diabetik, je cukr i med vhodný k navýšení energie. Nevhodné jsou sladkosti s kakaem a ořechy. Nejezte čokoládu, čokoládové bonbóny, nugátové krémy s ořechy (Nutella), ořechové pečivo, marcipán.

Nápoje
– vhodné jsou čaje, pramenitá voda, voda z kohoutku, občas zrnková káva vzhledem k obsahu moče. Nevhodné jsou instantní nápoje (káva, čaj), kakao, Coca-cola, minerální vody.


Příklad stravovacího plánu 70 kg pacienta léčeného domácí dialýzou
E = 10 500 – 12 000kJ, B = 84 -105 g, P = 0,8 – 1,5 g

Snídaně:  
   Slazený čaj nebo káva
   90 g bílé pečivo nebo chleba (2 rohlíky, krajíc chleba)
   20 g másla
   50 g bílkovinná potravina (sýr, šunka…viz výběr potravin)

Přesnídávka:
   100 g ovoce (vhodnější druhy: jablko, hruška, citrusy, jahody, slité kompoty..)
   90g bílé pečivo nebo chleba, moučník, vánočka..

Oběd:  
Polévka jakákoliv
Na hlavní chod:
   100 g masa
   10 g – 20 g olej
   10 g mouka na zahuštění
Příkrmy:  
   150 – 200 g vařených brambor nebo 80 g nevařené rýže
   80 g nevařených těstovin
   občas  4-6 ks bramborového knedlíku
   4 ks houskového knedlíku
   100 g salátu nebo kompotu (vhodnější okurkový, hlávkový salát…kompot)

Svačina:
   150 g slazený mléčný výrobek
   90 g bílé pečivo nebo chleba, moučník,vánočka..

Večeře:   
   studená, podobná snídani
   teplá, podobná obědu

II. večeře:
   100 g ovoce (vhodnější druhy: jablko, hruška, citrusy, jahody, slité kompoty....)


Pokud se budete chtít řídit tímto plánem, je třeba přizpůsobit příjem bílkovin ke své ideální hmotnosti. Pokud máte hmotnost pod 70 kg snižte např. množství bílkovinné potraviny u snídaně z 50 g na 30 g apod…

Jestliže jste diabetik, je třeba sladit diabetickou dietu s příjmem bílkovin a fosforu.
Tabulky pro výpočty své diety najdete na internetových stránkách www.nefrologie.eu

Vhodnější volbou je konzultace s dietní sestrou, která Vám sestaví individuální stravovací plán.

Čerpáno: Z internetu www.nefrologie.eu
Použitá literatura: Peritoneální dialýza (Vladimíra Bednářová, Sylvie Dusilová Sulková a kol.)


<< Zpět na úvodní stránku

Copyright © 2013 Baxter CZECH spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena
Podmínky užívání www.domaci-dialyza.cz     Legal Disclaimer     Privacy     Linking Disclaimer
kontakt: info@domaci-dialyza.cz